Komentář k vývoji na finančních trzích – září 2024

Hlavní události:

  • Fed konečně snížil úrokové sazby!
  • ČNB pokračuje ve snižování úrokových sazeb na 4,25 %
  • Čína podporuje ekonomiku a akciové trhy vším, co se dá

Změna za 12 měsíců vybraných indexů

Shrnutí:

Často se během září objevovala spousta tvrzení a předpovědí, že v září indexy klesají a je velká šance, že se bude jednat o ztrátový měsíc. Indexy sice trochu poklesly na začátku září, ale od té doby rostou a růst podpořilo i proběhlé zasedání Fedu.

To se konalo 18.9. 2024 a Fed po roce a půl od konce zvyšování úrokových sazeb přistoupil k jejímu snížení, a to hned o 0,5 %. Tzv. Fed funds rate proto klesla z 5,5 na 5 %. Členové americké centrální banky přistoupily k takto razantnějšímu snížení právě i v důsledku rostoucí nezaměstnanosti a zvýšeného očekávání recese.

Nezaměstnanost v USA ale za září vyšla překvapivě na 4,1 %, a růstový trend se tak zastavil.

Meziroční míra inflace za měsíc srpen vyšla v ČR na úrovni 2,2 %. A ke konci září, konkrétně 25.9. 2024 proběhlo zasedání ČNB, která mírně snížila úrokové sazby ze 4,50 na 4,25 %.

Co se týká výsledků meziroční inflace v Evropě, pak ta se za srpen dostala na úroveň 2,2 % a za září se očekává že by měla klesnout dokonce až na 1,8 %. V září proběhlo také zasedání ECB, která podobně jako Fed snížila úrokové sazby razantněji. Konkrétně ze 4,25 na 3,65 %.

Za zmínku stojí zhoršující se situace na Blízkém východě, kde Írán opět raketami zaútočil na Izrael. Ten si to nenechá líbit a pravděpodobně provede odvetný útok na Írán a situace tak může nadále eskalovat. Akciové trhy ale zatím reagovaly jen drobným poklesem a neočekávají eskalaci.

A po delší době, až je to snad k neuvěření, pak rostou i akciové indexy v Číně. Za září si Hang Seng a další indexy připsaly přes 20 % a nadále rostou. Je ale potřeba mít na mysli, že předtím akciové indexy klesaly o desítky % a na desetiletém horizontu přinesly čínské akcie investorům zhodnocení jen 3,5 % p.a.

Kvůli čemu ale investoři našli odvahu znovu investovat do čínských akcií a proč se jim daří? Je to z důvodu kombinace podpor ze strany CCP a čínské centrální banky. Ať už se jednalo o snížení úrokových sazeb, povinných minimálních rezerv anebo je také v plánu, že samotná CCP bude skrze banky nakupovat čínské akcie na burze a tím tlačit jejich cenu nahoru.

A jak si vedla ostatní aktiva? Ropa pokračuje v dalším poklesu, za září až -7,3 %. Zlato překvapivě opět dosáhlo nových vrcholů, aktuálně až na úroveň přes 2680 USD za trojskou unci. Bitcoin se dokázal oklepat ze srpnové korekce a aktuálně se drží v pásmu mezi 60 až 65 000 USD.

ČR:

Meziroční míra inflace za srpen se drží v tolerančním pásmu a vyšla opět na úrovni 2,2 %. Inflace už tak není hlavním tématem v rámci ČR.

Důležitějším tématem je očekávaná výše růstu HDP anebo růst průměrné nominální mzdy. Ta rostla za 2. čtvrtletí o 7,2 %, zatímco ČNB predikovala její růst o 6,5 %.

Ke konci září, konkrétně 25.9. 2024 proběhlo zasedání ČNB, která mírně snížila úrokové sazby ze 4,50 na 4,25 %.

 Prognóza ČNB ohledně snižování úrokových sazeb

Zároveň podle predikce ČNB očekává v roce 2025 pokles sazeb na úroveň kolem 3,5 %. Jedná se tak o postupné snižování sazeb a pravděpodobně se nulových a podobně nízkých úrokových sazeb v nejbližší době nedočkáme.

Za zmínku stojí pokles výnosu 5letých českých státních dluhopisů, které v současnosti přinášejí 3,3 % ročně. Tato sazba je důležitá především pro banky a 5leté fixace hypoték a od ní by se měl odvíjet úrok, jaký banka na úvěry nabízí. Zatím se to do nižších úroků hypoték plně nepropsalo, ale snad se to v nejbližších měsících podaří.

USA:

Inflace v USA potvrzuje definitivně klesající trend a meziroční míra za srpen vyšla dokonce jen na 2,5 %. Služby ani ceny nemovitostí už růst netáhnou a zdá se, že inflace je opravdu pod kontrolou.

Fed i investoři proto stále více zaměřují svou pozornost na data ohledně nezaměstnanosti. Míra nezaměstnanosti za měsíc září činila překvapivě jen 4,1 % a růstový trend se naštěstí po červencových 4,3 % zastavil.

18.9. 2024 se konalo zasedání Fedu, který po roce a půl od konce zvyšování úrokových sazeb přistoupil k jejímu snížení, a to hned o 0,5 %. Tzv. Fed funds rate proto klesla z 5,5 na 5 %. Členové americké centrální banky přistoupili k takto razantnějšímu snížení právě i v důsledku nedávné rostoucí nezaměstnanosti a zvýšeného očekávání recese.

Prognóza Fedu ohledně snižování úrokových sazeb

Současně se nadále podle prognózy Fedu očekává, že do konce roku by úroková sazba v USA mohla být lehce nad 4 % a v roce 2025 by pak mělo dojít ke snížení na úroveň mezi 3 a 3,5 %. Opět ani Fed neočekává, že by úrokové sazby snižoval až na úrovně, jaké jsme viděli posledních 10 až 15 let.

Index S&P 500 si po poklesu na začátku září nakonec připsal 2,1 %, NASDAQ 100 si připsal 3,4 %. Index S&P 500 tak dosahuje nových vrcholů na úrovni 5 800 USD.

Evropa:

Meziroční míra inflace za měsíc srpen se v Evropě drží na očekávaných 2,2 % a inflační čísla pak znovu potvrzují, že je epizoda vysoké inflace u konce. Za září se dokonce očekává pokles inflace jen na 1,8 %.

V září proběhlo také zasedání ECB, která podobně jako Fed snížila úrokové sazby razantněji. Konkrétně ze 4,25 na 3,65 %.

Očekávané makroekonomické ukazatele pro Eurozónu

Do budoucna ECB očekává, že bude se snižováním úrokových sazeb postupně pokračovat a v roce 2025 by měly být na úrovni pod 3 %. Dlouhodobě chce ECB držet úrokové sazby přibližně na 2,5 %.

Zatímco většina centrálních bank již snižuje úrokové sazby, Bank of England (BoE) zatím sazby ponechala na 5 % a drží je zatím nejvýše z těch větších centrálních bank. Podobně jako Fed, ale ten už signalizuje další snižování, zatímco BoE ještě plně nevěří tomu, že je éra vysoké inflace u konce.

Evropský index MSCI Europe za září vyrostl jen mírně o 0,4 %.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru