Dopravní nehoda a jak se při ní zachovat

Při každé dopravní nehodě je nejdůležitější, byť nejnáročnější, udržet klid a nepanikařit. Držet se určitých bodů, které dělat. Pokud se vyvázlo bez zranění, tak tím lépe, ale důležité je se zachovat tak, aby nikdo jiný z důsledku nehody se nezranil a zamezit dalším škodám. V případě, že někdo zraněný je, tak z toho důvodu zachovat klid, aby se poskytla adekvátní pomoc a zajistilo se zároveň s tím i bezpečné řešení dopravní nehody.

Co je však nejdůležitější udělat?

  1. Zabezpečte nejprve sebe a své blízké, zapněte výstražná světla, oblékněte si reflexní vestu a označte nehodu výstražným trojúhelníkem. Přivolejte záchrannou službu a poskytněte dle svých možností první pomoc.
  2. V případě, kdy dojde při nehodě ke zranění nebo úmrtí, volejte vždy také Policii ČR. Další podmínky, za kterých je nutné k nehodě policii přivolat, stanoví zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů.
  3. Vyplňte záznam o nehodě, což doporučujeme i v situaci, kdy je policie přivolána. Vše si pečlivě zdokumentujte (ideální je pořídit nejen fotografie, ale i video) a s vozidly nijak nemanipulujte, dokud není zaznamenáno jejich přesné postavení při nehodě.
  4. Nepodepisujte žádný dokument, s jehož zněním nesouhlasíte. Ať už se jedná o policejní protokol, nebo záznam o nehodě, vždy uveďte své stanovisko, pokud se neshoduje s obsaženými informacemi.
  5. Měla dopravní nehoda nějaké svědky? Vezměte si na ně kontakt. Jejich svědectví může být pro zdárný průběh následného řešení nehody klíčové.

Každá dopravní nehoda je jiná, a tedy i nároky se mohou měnit dle závažnosti újmy na zdraví a rozsahu škody na majetku. Důležité je vědět na koho se obrátit, aby poškozený dostal vše, na co má nárok. A na co vše může mít poškozený nárok?

  • bolestné,
  • ztížení společenského uplatnění (trvalé následky),
  • náhradu ušlého zisku,
  • ošetřovné a náklady spojené s léčením,
  • odčinění za duševní útrapy neboli psychickou újmu,
  • odčinění za další nemajetkové újmy
  • a v neposlední řadě majetkovou škodu či další nároky.

Podrobně popsaný každý nárok s vysvětlením naleznete https://www.poradnaposkozeneho.cz/novinky/naroky-z-povinneho-ruceni

Dopravní nehoda s újmou na zdraví

Pojišťovna sama od sebe nemusí poškozené upozornit na to, že mají nárok i na újmu na zdraví, která spadá do plnění z dopravní nehody také.

Nejjednodušší je, když se to ví a řeší se to na první dobrou. Pokud se to však nevědělo, tak může dojít k přezkoumání pojistné události a navýšení pojistného plnění o plnění za újmu na zdraví.

Dopravní nehoda v zahraničí

V případě, že je poškozený z ČR a viník je ze zahraničí, tak mít co nejvíce podkladů, záznam o dopravní nehodě a záznam od policie, pokud neodmítnout dát. Plnění ze zahraniční pojišťovny se řeší přes pojišťovny v ČR, které jsou zastupující pro danou pojišťovnu. Která pojišťovna zastupuje jakou v ČR se najde na ckp.cz

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru